Az Pilates órákon használt eszközök

Gumiszalag

Az egyszerű gumiszalag kiválóan alkalmas erősítő, alakformáló tornagyakorlatokhoz. Változó ellenállással fejleszti az izomzatot. Előnye, hogy a mozgás pályájának minden pontján történik erőkifejtés, a húzó és engedő szakaszban is, ezért az izmok célzottan kapnak terhelést. Gyermekek edzésében is kitűnően alkalmazható, hiszen a gyermekkori csontosodási folyamatot, a csontok növekedését nem állítja le. A rugalmas ellenállás nem károsítja az ízületeket, ezért az idősebbek tornájában is alkalmazható. A különböző erősségű szalagok lehetővé teszik, hogy az életkornak illetve edzettségi állapotnak megfelelőek legyenek.

Kézi súlyzó

Egyszerű és hatékony edzéseszköz. Vendégeink edzettségi állapotának megfelelő nehézségű súlyokkal végezzük a gyakorlatokat. Kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlés számban dolgozunk akkor, ha a cél az izmok formálása, szálkásítása. Ha növelni is szeretnénk az izmokat, akkor nagyobb súlyokkal dolgozunk és csökkentjük az ismétlésszámot. Az eszköz rendszeres használatával szép, formás, tónusos izomzat érhető el.

Fit-Ball

A Fit-Ball egy gumiból készült nagylabda, amely különböző méretben kapható, a testmagasságtól függően. Végezhetőek rajta könnyű koreografált mozgásformák, amelyek a ritmust és a koordinációt fejlesztik, ugyanakkor nagyszerű alapját képezheti az egyensúly fejlesztésének. Kíméli a gerincet és egyben a gerinc mobilitását fejlesztő gyakorlatok végzésére is alkalmas. Gerincproblémákkal küzdők is alkalmazhatják, hiszen csökkenti a gerinc terhelését, ugyanakkor a labdán végzett gyakorlatok erősítik a gerinc menti izmokat. Sajnos a felnőtt lakosság nagy része komolyabb gerincbetegségekkel küszködik. Természetesen számukra is van megoldás, az intenzív rugózásokat nélkülözve, kellő bemelegítés után végezhetik az erősítő gyakorlatokat. Az izomerő növekedésével arányosan csökkenhetnek életüket megkeserítő, a mozgatórendszer passzív elemeinek károsodásából eredő fájdalmak.

Soft ball

Ezt a játékos, színes, vidám eszközt (labdát) használhatjuk erősítő, zsírégető, streching edzésekhez. A far- és lábizmok intenzív erősítése mellett nagy szerep jut a törzsizmok dolgoztatásának, ami az ülőmunkát végzőknél különösen fontos. A gerinc különböző szakaszainak ergonómikus alátámasztásaként, vagy akár relaxációhoz is kiváló. Kis helyigényű eszköz, amely minden korosztály számára ajánlott. Mivel egyszerre többfelé kell figyelni, javul a koordináció, ez személyiségfejlődéssel is jár.